ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Тракийци почетоха паметта на Отец Александър Чакърък в Одрин

Членове на Тракийско дружество “Странджа” – Бургас почетоха паметта на Отец Чакърък в Одрин. Цветя и венци в знак на признателност се стекоха да положат граждани от всички краища на България.

Отецът-защитникът на Българската църква в Одрин ще бъде запомнен с опазването и възстановяването на българския храм св. Георги в Одрин,  Турция. Една година след кончината му се обединяват институции, тракийски дружества от цяла България и граждани за изграждането на паметник-барелеф на Отец Александър Чъкърък в двора на неговата църква. Тракийско дружество “Странджа” - Бургас с председател Стефан Колев са едни от големите дарители в помощ за изграждането на паметника. Пред събралото се множество  заупокойна литургия беше отслужена на два езика – български и гръцки от Владика Анхиалохий от Гръцката патриаршия, Архимандрит Атанасий от българската православна църква (в момента служещ в Свиленград), отец Михаил от Стара Загора и отец Георги от Сандански.

Отец Александър Чъкърък е бил награждаван от президента на Република България Румен Радев с орден “Св.Св. Кирил и Методий” за усилията му по опазването, съхраняването и поддържането на Българската общност в Одрин, Турция.

Снимки от събитието:





НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа