ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

11 години от смъртта на голямата тракийска народна певица Вълкана Стоянова

 

 

На 11 януари 2021 се навършват 11 години от смъртта на народната певица Вълкана Стоянова. Тя е известна най-вече с изпълнението на тракийски народни песни. Почива на 11 януари 2009 година на 86 годишна възраст.

Вълкана Стоянова е родена през 1922 в село Люлин, близо до Ямбол. Богатият си репертоар от над 500 тракийски песни научава от майка си, която често е пеела по седенки и панаири. Често я наричат “Гласът на Тракия”. Първата песен, която записва в студио, е “Стоян на Рада думаше”. Записът е осъществен през 1936 г.

През следващите 60 години Вълкана Стоянова продължава да записва стотици песни към звукозаписната компания Балкантон и към Българско Народно Радио. Заедно с ансамбъл “Филип Кутев” изнася концерти по целия свят. През 1972 получава най-високото звание за един човек на изкуството – “Народен артист”. Преподава народно пеене в музикалното училище в Котел. Става почетен гражданин на Стралджа.

През 1999 г е издадена книга с текстовете на 170 от песните на Вълкана Стоянова. През 2002 е издаден компактдиска “Гласът на Тракия” с нейните най-известни изпълнения на тракийски песни.

Песните на Вълкана Стоянова носят белега на миналото, красотата на тракийската народна песен от онова време, в която може да се усети полъха на тракийския вятър, мириса на чернозема в Тракия и да вдишаш дъхавия аромат на моминската малка градинка.

С удоволствие ви представяме запис от 1958 година на песента на Вълкана Стоянова “Иван на Рада думаше”:

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа