ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

За нас

През 1896 легендарният Капитан Петко Войвода (Петко Киряков) създава във Варна огранизация, чиято цел е да обедини бежанците от Одринска Тракия, които са насилствено принудени да се преместят на територията на тогавашното Княжество България.

Дружеството е регистрирано под името "Странджа" през октомври 1896. През декември същата година в Бургас е свикан учредителен конгрес, а през февруари 1897, отново в Бургас, се провежда т.нар. обединителен конгрес. Взема се решение да се създаде печатен орган на новата организация - вестник "Странджа".

Настоящото Тракийско дружество "Странджа" се явява пряк наследник на дружество "Странджа", създадено от Капитан Петко Войвода. Тракийско дружество "Странджа" е част от Съюза на тракийските дружества в България. Председател на дружеството е Стефан Колев.

Може много да се говори за целите на дружеството, но основната цел на организацията може да се изрази с три думи: "Обединение, обединение, обединение".

Тракийско дружество "Странджа" се старае да опази паметта, наследството и духа на тракийци и техните потомци. Тракийската кауза за нас стои над личната.


От ръководствотоВажни документи за Тракийско Дружество "Странджа"


Удостоверение за историческо правоприемничество на Тракийско Дружество "Странджа" и членство в Съюза на тракийските дружества
Списък на членовете на Тракийско Дружество Странджа с издадени членски карти - 801 души НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа