СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 АПРИЛ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Странджанската република и Михаил Герджиков

Михаил Герджиков
 Преди броени дни в историческата местност "Петрова нива" членовете на Тракийско дружество "Странджа", водени от председателя на дружеството Стефан Колев и от народния певец Лазар Налбантов, отбелязаха 116 години от началото на Илинденско-Преображенското въстание в Одрински окръг.

Въстанието избухва в Одринско на 19 август 1903 година (по нов стил).

Въстанието е предхождано от историческият конгрес Вътрешната македоно-одринска революционна организация, организиран в местността Петрова нива. На конгреса е приет план за въстанието и въстанически щаб, в който влизат Михаил Герджиков, Стамат Икономов и Лазар Маджаров.

Малко след началото на въстанието започват първите въоръжени сблъсъци в Одринска Тракия и в Странджа. Още в първите дни са освободени значителни територии в Югоизточна България, по-контретно - териториите около днешните български градове Царево и Ахтопол. На освободените територии е обявена тъй наречената Странджанска република (в някои документи тя е именувана "Странджанска комуна"). Тази "република" просъществува само няколко седмици.

Човекът, който е в основата на създаването на Странджанската република, е Михаил Герджиков. Роден е в Пловдив през 1877 г. Той е анархист по убеждения, роден революционер. Още през 1899 се включва в Вътрешната македоно-одринска революционна организация. През 1903 е един от хората, които подготвят Илинденско-Преображенското въстание.

Още в началото на 1903 Герджиков създава собствена чета, която по-късно се включва във въстанието. За около 3 седмици военното формирование на Герджиков владее териториите между Царево и Малко Търново, където е обявена упоменатата Странджанска република. След потушаването на въстанието, Михаил Герджиков се оттегля във вътрешността на България и се грижи за оцелелите и изтеглящите се въстаници. През 1912 година, по време на Балканската война, той е водач на формираната в Бургас Лозенградска партизанска дружина. След войните се занимава с журналистика. Умира през 1947 година.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО