ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честита Баба Марта!

 

Честита Баба Марта на всички членове на Тракийско дружество Странджа - Бургас и на всички тракийци!

Мартеницата е уникален български обичай, който съчетава древни символи и традиции със съвременните представи за щастие и благополучие. Тя не само зарежда с позитивна енергия пролетните дни, но и запазва връзката с миналото и културното наследство на българския народ. В светлината на модерния свят, мартеницата продължава да бъде един от най-характерните и обичани обичаи в България. 

Тази традиция е наследство от поганското време и е свързана с прехода от зимата към пролетта. Мартениците са изработени от вълнени или копринени конци в бяло и червено, което представя символично чистотата и кръвта.

Произход и Значение

Мартеницата има дълбоки корени в българската култура и история. Тя е вързана с представата за баланс и хармония между доброто и злото, светлото и тъмното. Бялото представлява светлината и чистотата на пролетта, докато червеното е символ на живота и кръвта.

Традиции и Обичаи

На 1-ви март, хората носят мартеници като символ на здраве, щастие и защита от злото. Обикновено мартениците се носят като гривници или връзки около китките или гърлата. Смята се, че докато мартеницата не се изгуби или не бъде закачена на цъфнало дърво, пролетта няма да дойде напълно. Обикновено мартеницата се закача на дърво след като се види първия щъркел.

Значение в Съвременността

Въпреки че мартеницата е стар обичай, тя продължава да бъде жива и е важна част от българската култура и традиции днес. Хората с удоволствие се радват на изработените мартеници и ги носят с гордост, като подчертават връзката си с миналото и културното наследство на страната.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа