ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

120 години от кончината на Гоце Делчев

На 4 май 2023 се навършват 120 години от смъртта на големия родолюбец и революционер Гоце Делчев.

Гоце Делчев е роден в град Кукуш през 1872 година. По онова време градът е в границите на Османската империя, днес се намира в Гърция.

Завършва българска прогимназия в родния си град през 1887 и продължава да учи в Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. През 1891 година постъпва във Военното училище в София.

От 1894 до 1896 работи като учител в град Щип. Там се среща с Даме Груев и постъпва във Вътрешната македоно-одринско революционна организация (ВМРО). Много скоро изявява лидерските си качества и става ръководител на организацията. През 1896 на конгреса на революционната организация в Солун участва в създаването на програмата и устава и. Започва да създава мрежа от революционни комитети в Благоевградския и Разложкия региони. Един от основателите на нелегалния военен Четнически институт на ВМРО, създаден за да подготвя четници и войводи за национално-освободителната борба.

През 1900 година в град Бургас Гоце Делчев организира нелегална фабрика за производството на бомби. На мястото на фабриката днес има паметна плоча (на улица Фердинандова в Бургас).

През 1903 година ВМРО обмисля започването на въоръжено въстание с формираните за целта чети. В началото на май 1903 година четата на Гоце Делчев попада на засада край село Баница (днес на територията на Гърция). В завързалото се сражение край селото Гоце Делчев пада пронизан от куршум на 4 май 1903 г. Първоначално е погребан край село Баница, по-късно тленните му останки са пренесени в София. След преврата на 9 септември 1944, под натиск от СССР и Югославия, костите му биват предадени на Скопие и са погребани в тамошната църква "Свети Спас".

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа