ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Руси Георгиев и Стойко Запартов - защитниците на тракийските българи - откъс от лекция на Лазар Налбантов

Руси Георгиев              Стойко Запартов

Откъс от лекция на историка и народен певец Лазар Налбантов.

Руси Славов Георгиев и Стойко Дялков Запартов са български революционери, участници в българското национално-освободително движение. Тяхната дейност е основно в Тракия. Четите на двамата родолюбци участват в многобройни сражения в периода 1905 - 1922 г.

Руси Георгиев участва в Илинденско-преображенското въстание. Водач е на собствена чета, която води сражения в Тракия. С четата си освобождава град Софлу в Беломорска Тракия, по-късно участва в обсадата на Одрин през 1913 г. Дейността на Запартов и Георгиев помага да се запазят някои български анклави в Беломорска Тракия.

През 1913 година Стойко Запартов, заедно с Руси Георгиев, водят чета, която охранява бягащите в северна посока тракийски българи. Поклон пред паметта на двамата тракийци.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа