ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

150 години от гибелта на Васил Левски


Днес се навършват 150 години от гибелта на Апостола.

Васил Левски е роден на 6 юли 1837 г. в Карлово. В църковните архиви е записан като Васил Иванов Кунчев. Детството на Левски не е лесно. Баща му Иван Кунчев умира рано и 14-годишният Васил трябва да се грижи семейството. Започва да учи в Карловското взаимно училище, после под влиянието на чичо си става послушник и събира помощи за Хилендарския манастир. През 1858 приема монашество в Сопотския манастир под името Игнатий. През пролетта на 1862 г. Васил Левски по молба на Георги Раковски заминава за Белград, за да се присъедини към Първата българска легия. В Белград получава името Левски заради гигантски скок “като на нубийски лъв”. След разпускането на легията се завръща в България и известно време работи като учител. В началото на 1867 г. по препоръка на Раковски е избран за знаменосец на четата на Панайот Хитов. По-късно се записва във Втората българска легия.

През 1868 започва първата си обиколка из българските градове и села, за да набере информация за настроенията на българското население. Втора обиколка предприема през 1869 – в това време започва да създава революционни комитети по цялата територия на България. Дейността му продължава и през 1870-72.

През есента на 1872 от няколко революционни комитета предлагат да се нападне транспорта на турската поща, за да се снабди революционното движение с още пари. Правителството осуетява този план. Левски тръгва към Румъния, за да запознае Централния комитет със ситуацията, но по пътя, вследствие на предателство е заловен в Къкринското ханче край Ловеч. Обесен е на 18 февруари 1873 г.

По случай 150 годишнината от гибелта на Апостола Община Бургас организира чествания, които ще протекат през следващите дни до 28 февруари. В София от трезона на БНБ ще бъде извадено и показано пред публика в течение на 4 часа оригиналното тефтерче на Левски.

Цитати от Левски, които е добре да помним:

"Искаме да живеем човешки: да бъдем напълно свободни в земята си, там гдето живее българинът – в България, Тракия, Македония."

"От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия."

"Дела трябват, а не думи."

"Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си"

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа