ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Големият глас на Странджа и Тракия, народният певец Лазар Налбантов

Лазар Налбантов

Народният певец Лазар Налбантов празнува днес рожден ден. Той има зад гърба си 23-годишна кариера на сцената.

Лазар Налбантов е роден на 25 януари 1986 в Бургас. Първа го открива за народната музика една от баби му, баба Елка. Тя го завежда в бургаския хор “Тракийче” с ръководител Нина Матева. След това завършва народно пеене при Пенка Петрова в училище “Добри Чинтулов” в Бургас. Така започва кариерата си странджанския певец. Първата му изява е на 6 декември Никулден, празникът на град Бургас, през 1995 година. По-късно той получава десетки награди, златни медали, първи места и специални призове от фолклорни фестивали, надпявания, народни събори и национални конкурси по народни песни.

Освен голям певец, Лазар Налбантов е родолюбец и заместник-председател на Тракийско дружество "Странджа" - Бургас.

В семейството ми винаги са се пеели странджански народни песни – разказва Лазар Налбантов. Баба ми по майчина линия Елка винаги е пеела народни песни, но за съжаление поради семейни причини е нямала шанс да изяви таланта си пред публика. Получила е покана от държавния ансамбъл “Филип Кутев”, но нейните родители тогава са решили да не я пуснат. Може би това е причината, забелязвайки, че имам някакви заложби, тя да настоява аз да се занимавам с народна музика. От малък започна да ме учи на странджански песни и по-късно ме записа в известната детска фолклорна формация “Тракийче” в Бургас. От този детски хор излязоха много талантливи певци и певици, включително солистката на ансамбъл “Филип Кутев” Радостина Йовкова, моята колежка, с която имаме много съвместни записи Ирена Станкова, певицата Александра Димитрова, гайдаря Петко Енгьозов, който често съпровожда наши изпълнения и много други.

Моите песни са странджанските песни. Някои отделят Странджа като отделна фолклорна област, което донякъде е вярно, но все пак странджанския фолклор е част от голямото семейство на тракийския фолклор. От нашата фолклорна област има няколко певци, от които продължавам да се уча. Много се възхищавам от Георги Павлов, един характерен странджански певец и много обичан в Странджа. Когато направи прощалния си концерт в Бургас, с който реши да се оттегли от сцената, той ми подари везаната си риза, с която е имал много участия и ме посочи като негов последовател. Това много ме задължава, макар че аз едва ли ще достигна неговите възможности, още повече, че всеки има свой певчески облик и едва ли е възможно един певец да звучи като друг. Но това все пак е един от моите учители. Друг много стилен и характерен певец с интересно звучене от нашия край е Иван Полинчев. От жените певици от нашия регион не мога да не спомена Янка Рупкина, Калинка Згурова и разбира се първата странджанска певица Магда Пушкарова. Всеки млад изпълнител на странджански и тракийски песни трябва да познава нейното творчество и да се учи от нея.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа