ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит 1-ви ноември - Ден на народните будители! Днес празникът навършва 100 години.

Точно преди 100 години, на 1-ви ноември 1922, е първото честване на Денят на народните будители. Празникът е утвърден от правителството на Александър Стамболийски. През 1945 година празникът е отменен и престава да се отбелязва за период от 47 години. Възстановен е през 1992.

Предназначението на празника е да повдигне духът на българите и да припомни имената на всички, работили през вековете за осъществяване на националните български идеали, утвърждаване на българската култура и издигане на образованието като висша обществена ценност.

В списъка на българските будители присъстват имената на Кирил и Методий, Патриарх Евтимий, Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Петър Берон, Неофит Рилски, Софроний Врачански, Иларион Макариополски, Евлоги и Христо Георгиеви, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски, Захари Стоянов и хиляди други, чиито имена не могат да бъдат споменати в една кратка статия. Днешния ден е празник и за всички учители, университетски преподаватели, писатели, учени.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа