ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит Димитровден и Ден на строителя!

На 26 октомври Българската Православна Църква чества Димитровден - Денят на Свети Димитър.

Според народните поверия Свети Димитър е брат на Свети Георги. Историческите сведения сочат, че Свети Димитър е бил висш чиновник в Солун и е загинал за християнската си вяра на 26 октомври 306 г след Христа.

Свети Димитър се смята за закрилник на строителите, затова на 26 октомври се празнува и Денят на строителя. Това е свързано с факта, че обикновено около Димитровден строителите са приключвали работата си и са излизали в почивка до следващата пролет. Празникът на Св. Димитър и строителите се чества от древността. В България през 1996 денят е утвърден официално от Министерски съвет като професионален празник на строителите, строителните инженери и техници, архитектите, проектантите и всички работещи в сферата на строителството.

На Димитров ден се изпълнява обичаят "полазване" - много е важно кой пръв ще влезе в дома на този ден. Първият гост се нарича "полазник" и по него се гадае каква ще бъде следващата година. Ако гостът е добър и заможен човек, то се смята, че и годината ще бъде добра и богата.

Тъй като празникът е на границата между лятото и зимата, на този ден се извършват и други народни ритуали с цел да се предскаже каква ще бъде зимата - мека и топла или сурова и студена.

Празничната трапеза на Димитровден включва много месо - готвят се петли, кокошки, курбан от овче месо.

На Димитровден имен ден празнуват всички с имена Димитър, Димо, Димитрина, Димитричка, Диман, Димана и др.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа