ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

14 октомври, Петковден – почитаме Св. Петка Българска

На 14 октомври Българската Православна Църква чества денят на Света Петка Българска. Светицата е известна още с името Преподобна Параскева.

Света Петка е покровителка на децата и на домашното огнище, на семейството. Денят се отбелязва като се правят погачи, които се освещават заедно с къщата. На празничната трапеза обикновено присъстват курбан от овче месо и сарми. Освен това се смята, че от този ден нататък започват зимните празници.

Света Параскева, след като извършво много чудеса и благочестиви дела в Близкия изток, умира в град Епиват, където е и родена (днес на територията на Турция) през 9 век. Затова често я наричат и Параскева Епиватска. Има документи, които свидетелстват, че родителите и са били българи. През 13 век мощите и са пренесени в Търново, старата българска столица. Св. Патриарх Евтимий написва житието на Св. Параскева. От този момент датира голямата почит, на която светицата се радва в България. Мощите и са положени в църквата “Света Петка Търновска” в Търново, специално изградена за нея, която се радва на голяма почит в целия християнски свят. След падането на страната под властта на Османската империя, мощите на Света Петка са пренесени в Белград, а през 16-ти век – в Цариград. В края на 19 век мощите на светицата са пренесени в Румъния, в църквата в град Яш, където се съхраняват и до днес. Заедно със Свети Иван Рилски, Света Петка Българска се смята за закрилница на България и е една от най-почитаните светици у нас.

На 14 октомври имен ден празнуват всички с имена Петко, Петка, Петкана, Пенка, Петрана, Параскева.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа