ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Днес е 15 август - Успение Богородично


 

На 15 август Българската Православна Църква чества Успение Богородично. Църковният празник се нарича също и Голяма Богородица (на Малка Богородица се чества рождението на Светата Майка).

Това е денят, в който Дева Мария напуска земния живот, за да се присъедини към сина си. Тленните останки на Богородица са погребани в пещера близо до Гетсимания. По-късно, според преданието, в пещерата намират само плащеницата и.

На църковния празник Успение Богородично църквата отслужва тържествена литургия. Свещениците освещават обредни питки, които се раздават за здраве на живите и за упокой на починалите.

По народна традиция на този ден се правят курбани за здраве. Традиционната трапеза включва обредни хлябове, варено жито, тиква, пиле, грозде и диня.

На 15 август имен ден празнуват всички с имена Мария, Марияна (Мариана), Мариян (Мариан), Мариела, Мариета.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа