ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

185 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли 2022 се навършват 185 години от рождението на най-популярния и най-тачения българин - Васил Левски. Той често е наричан "Апостол на свободата" - заради създадената от него мрежа от комитети, които до подготвят въстание за освобождението на България. Наричан е и "Дяконът", защото известно време е бил монах. Истинската му фамилия е Кунчев, а прякорът Левски получава най-вероятно в българската легия в Белград през 1862, където приятелите му били впечатлени, гледайки как той прескача огромен ров и възкликнали, че това е "лъвски скок".

Васил Левски е роден на 18 юли 1837 в Карлово. Има двама братя и две сестри. През 1858 става монах, после бива ръкоположен и за йеродякон. Бързо захвърля монашеското поприще и през 1862 се включва в Първа българска легия, организирана в Белград. В следващите няколко години Левски работи като учител, после става знаменосец в четата Панайот Хитов. Окончателно у него се оформя идеята да създаде голяма мрежа от тайни революционни комитети, които да подготвят почвата за освобождението на България. Започва да обикаля българските градове и села и да организира тези комитети. На 27 декември 1872 Левски е заловен при ханчето в село Къкрина, близо до Ловеч. Съден е от турските власти и обесен на 19 февруари 1873 г в София. Има сериозни съмнения, че пръст в неговата съдба са приложили някои от Великите сили по онова време, тъй като в архивите се пазят писма, от които може да се направи извода, че по дипломатически канали е било настоявано турските власти да не допуснат Левски да излезе жив от затвора.

Името и личността на Левски ще останат в историята на България като най-светъл символ на стремежа към свобода и независимост.

Цитати от писма и от тефтерчето на Левски:

„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“

„Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме.“

„От никоя страна нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.“

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа