ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

4 години от кончината на Динка Русева, славеят на Тракия

Преди 4 години на този ден, на 28 февруари 2018, ни напусна легендарната певица Динка Русева, наричана “Славеят на Тракия”.

Тя е родена през 1948 в село Пет могили, недалеч от град Сливен. Бащата на Динка е музикант – кавалджия, тя се омъжва за музикант, двамата и синове също са музиканти. Съпругът и почива докато свири на концерт в град Котел. Самата Динка Русева, освен че пее прекрасно, може да свири и на акордеон.

Тя започва да пее по сватби и по събори. Печели всевъзможни награди, грамоти и златни медали по надпяванията, в които участва. Започват да я канят за участие в Българското национално радио По-късно е пяла с много оркестри из цяла България, има записи на нейни тракийски песни в БНР. Издава една дългосвиреща плоча. Някои от емблематичните и песни са: “Разболял ми се млад Стоян”, “Индже из гора ходеше”, “Станка на мама думаше” и др.

Гласът на Динка Русева е уникален мецосопран и е известен с неповторимото си ситно вибрато. Учила е на пеена фолкдивите Деси Слава и Емилия.

Тъй като се омъжва и живее в град Раднево, там всяко лято се провежда музикалният конкурс “С песните на Динка Русева”.

Поклон пред паметта на голямата тракийска народна певица.

Чуйте песента и “Разболял ми се млад Стоян”:

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа