ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

149 години от гибелта на Васил Левски

На 19 февруари 2022 година се навършват 149 години от гибелта на Апостола на Свободата - Васил Левски. 

Тракийско дружество "Странджа" отбеляза годишнината с полагане на венци и цветя пред паметника на Левски в Приморски парк, Бургас, от 11:00 ч на 19 февруари.

Членовете на ТД "Странджа" са поканени да се присъединят към програмата, организирана по повод годишнината от Община Бургас.

Васил Левски е роден като Васил Иванов Кунчев в Карлово на 18 юли (6 юли по стар стил) 1837 година. Учил е в карловското взаимно училище, за кратко е монах в Сопотския манастир. По-късно заради тоя епизод от живота му го наричат "Дякона". Включва се в Първата Българска Легия в Белград през 1862. Показва отлични физически качества, заради което го наричат Левски (защото скача "като лъв", както казвали приятелите му).

В продължение на няколко години Левски обикаля по села, градове и паланки и създава революционни комитети, чрез които да се вдигне въстание за свободата на България. Заловен, осъден и обесен на 18 февруари 1873 година. По традиция (поради грешно изписана дата преди около 70 години) годишнината от смъртта на Апостола се отбелязва на 19 февруари.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа