ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

144 години от освобождението на Бургас – реч на Стефан Колев


Пред представители на няколко секции от Тракийско дружество Странджа, Бургас, председателя на дружеството Стефан Колев изнесе кратка реч по повод 144-тата годишнина от освобождението на град Бургас:

„Никой българин и тогава, и сега, не е безразличен към славната защита на Шипченския проход. Тук е моментът да си припомним и какво се случва в Бургас на днешния ден, 6 февруари, точно преди 144 години. На този ден войските на генерал Лермонтов влизат в града ни. Днес на името на генерала е кръстена улица в централната част на Бургас.
Днес си спомняме за подвизите на руската армия, постиженията и страданията на българските възрожденци, не само заради дължимата почит към героите и жертвите, а и като мотивация от опита.


В този тържествен ден трябва да засвидетелстваме нашата признателност като сведем глави пред хилядите герои, знайни и незнайни, загинали за свободата на страната. Нека помним! Нека бъдем „мостът” свързващ поколенията!

Поклон пред величието на всички, дали живота си за свободата!”


НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа