ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

122 години от смъртта на Капитан Петко Войвода



На 7 февруари 2022 г се навършват 122 години от кончината на патрона на Тракийско дружество Странджа – легендарният защитник на Тракия - Капитан Петко Войвода.

Капитан Петко Войвода е роден като Петко Киряков през 1844 в село Доганхисар, разположено в Западна Тракия, Дедеагачко. На 17 години вижда как убиват брат му Матю и братовчед му Въльо. Това слага началото на хайдушкият му живот.

През 1896 година Капитан Петко Войовода става съосновател на тракийската организация “Странджа”. С него се поставя началото на освободителната организация на българските бежанци от Тракия. Към днешна дата организацията е възродена със същото име в град Бургас. Тракийско дружество "Странджа" има хиляди членове, организирани в 19 секции. Председател на дружеството е Стефан Колев.

Пред паметника на войводата в Приморски парк - Бургас, Стефан Колев произнесе кратка реч.

Последователите на Тракийско дружество Странджа и до ден днешен работят в защита на българското население, останало след Освобождението в пределите на Турция, каза  председателя на ТД Странджа. Той благодари на всички членове на дружеството, които отделиха от времето си, за да сведат глави в едноминутно мълчание пред паметника на Войводата.

Капитан Петко Войвода посвещава живота си на освобождаването на българските тракийски земи и обединението им с България. В България има издигнати 22 паметника на войводата. Негови паметници има също в Рим и родното му място Доганхисар.

Снимки от честването на годишнината:






НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа