ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит Йордановден и 174 г от рождението на Христо Ботев


На 6 януари празнуваме Йордановден. В някои райони на България денят се нарича още Богоявление. На този ден Йоан Кръстител кръщава Исус Христос във водите на река Йордан.

Според православната традиция, местния отец хвърля кръст в близката река, езеро или друг воден басейн. В  крайбрежните градове и села кръста се хвърля в Черно море. Местните момчета, които не се боят от ледената вода, се хвърлят във водоема, за да намерят и извадят кръста. В някои области в България на този ден се играе т.нар. “Мъжко хоро”.

Народната традиция повелява, че всеки, който иска да е здрав през годината, трябва да се изкъпе на този ден в студените води на реката или морето. На трапезата на Йордановден се слага свинско месо, сарми с кисело зеле, боб, вино.

На 6-ти януари имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Даниела, Богдан, Богдана, Божидар, Богомил и др.



На днешния ден отбелязваме и 174 години от рождението на големия поет и революционер Христо Ботев. Той е роден на 6 януари 1848 година в град Калофер, в семейството на учителя Ботьо Петков и Иванка Петкова. Учи в Калофер, по-късно и в Одеса. Когато баща му се разболява, Ботев го замества в училището в Калофер.

В края на 60-те години на 19 век Ботев заминава и се установява в Румъния, където пише много от стихотворенията си и се свързва с много революционери, готвещи чети, с които да нахлуят отвъд Дунав и да се бият за свободата на България. През 1876 Ботев сам оглавява такава чета, превзема кораба Радецки и на 17 май слиза на дунавския бряг близо до Козлодуй. През това време обаче Априлското въстание вече е разбито и след няколко сражения с турски военни части, четата е разбита, а сам Ботев пада прострелян на 20 май 1876, близо до връх Камарата в Стара планина.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа