ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

63 години от смъртта на детския писател Ран Босилек

На 8 октомври се навършва годишнина от смъртта на писателя Ран Босилек. Той умира на 8.10.1958 на 72 годишна възраст.

Ран Босилек е любим писател на няколко поколения български деца. Най-запомнящото се негово произведение е Патиланско царство – сборник от няколко книги, в които в рима и във вид на писма са представени приключенията на главния герой Патиланчо. Писмата са изпратени до неговия приятел Смехурко.

Писателят е роден с името Генчо Негенцов в град Габрово през 1886 година. Първото си стихотворение публикува през 1906. Завършва славянска филология в София и право в Брюксел. Първоначално работи като адвокат, но скоро се отдава на страстта си да пише за деца. Става председател на Дружеството на детските писатели.

Освен Патиланско царство, други известни произведения на Ран Босилек са сборника Косе-Босе и Неродена мома, а най-популярното му стихотворение е “Облаче ле бяло”, което се превръща в своеобразен хим на българите, живеещи в чужбина.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа