ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит 29 октомври – Празник на бесарабските българи


На 29-ти октомври се чества празникът на бесарабските българи и техния принос за развитието на нашето общо отечество Република България.

Бесарабските българи помнят и тачат своите български корени. Доказателство за това са многобройнитеинициативи и паметници, посветени на България. Един от най-известните символи на българския дух е храм-паметникът Свето Преображение Господне, построен в началото на 19 век в град Болград с доброволният труд на над десет хиляди бесарабски българи. Новата църква е осветена на 29 октомври 1838 година и това е една от причините точна датата 29 октомври да бъде избрана за честване на деня на бесарабския български народ.

За пръв път официално денят е честван през 1938 г. По време на социализма празникът е отменен, но започва да се чества отново през 1989 г.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа