ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

136 години от Съединението на България и 81 години от подписването на Крайовската спогодба

На 6-ти септември 2021 година се навършват 136 години от Съединението на двете части на България – Княжество България и т.нар. Източна Румелия. Историческият акт се извършва на 6 септември 1885 в Пловдив. Дейно участие в Съединението взема Захари Стоянов.

Великите сили от онова време - Австро-Унгария и Русия - се противопоставят на обединението на разкъсана България. Единствено Великобритания подкрепя българската кауза. В крайна сметка  волята на българския народ се оказва по-силна от подписаните договори. Русия наказва България като изтегля офицерите си от българската армия и насъсква Сърбия да нападне България. След оттеглянето на руските офицери, в българската войска остават основно капитани, затова войната е известна като “войната на капитаните срещу генералите”. Сръбската армия е разгромена и това утвърждава новите граници на младата българска държава.

На 7-ми септември 1940 е подписана Крайовската спогодба между Румъния и България. Съгласно спогодбата, Румъния връща Южна Добруджа на България. Особени усилия за осъществяване на този акт на историческа справедливост полага Германия. Предадената на България територия е с размер около 7600 квадратни километра. След подписване на спогодбата се прави и размяна на населението – около 80 хиляди румънци се преселват на румънска територия, още толкова българи се преместват в Южна Добруджа. Южна Добруджа остава в състава на България и след края на Втората световна война. Така това стана най-ценната придобивка за България от времето на войната, тъй като много други територии като Македония, Беломорска Тракия и Западните покрайнини са отнети от страната ни, която, въпреки дадените многобройни жертви във войната, е записана в списъка с победените държави.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа