ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

13 години от смъртта на странджанския народен певец Сава Попсавов

 

На 27 юли 2021 се навършват 13 години от кончината на известния странджански народен певец Сава Попсавов. Той е роден през 1923 и почива на 27 юли 2008 г.

Сава Попсавов е родом от странджанското село Сърмашик (днешен Бръшлян). Той става най-известния изпълнител на неофициалния химн на Странджа “Ясен месец”.

Сава Попсавов е завършил софийската музикална академия със специалост “Оперно пеене”. Преподавал е пеене в Икономически техникум, Бургас. Пял е в хора на Бургаската опера, в бургаския ансамбъл “Атанас Манчев”, в групата “Странджанска песен” и в хор “Тракийска песен”. Има много участия в събора “Странджа пее”. Записва свои изпълнения в редакцията на Българското Народно Радио. Носител е на орден “Кирил и Методи” 2-ра степен.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа