ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Днес празнуваме Спасовден


Днес е Спасовден. Този празник се празнува на различни дати, защото се изчислява да бъде 39-я ден след първия ден на Великден. Спасовден се нарича още Возненесие Господне – след като 40 дни Исус се явява на учениците си и им говори за Божието царство, на Спасовден той се възкачва на небето. От там идва и името на празника – Спасовден, Денят на Спасителя.

Според народните поверия нощта срещу Спасовден има особена изцелителна сила и може да предпази и да изцели различни болести, включително и женско безплодие. За целта болните трябва да преспят на росна поляна с билки. Във връзка с лекуването на безплодие чрез “законна изневяра” на Спасовден, е възникнал израза “Те ти булка спасовден”.

На Спасовден имен ден имат всички с имена Спас, Спаска, Спасена, Спасуна, Спасияна. Денят е професионален празник на хлебарите и сладкарите.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа