ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит Тодоровден и честита Първа пролет!


Скъпи тракийци,

Честит Тодоровден! Честито на именниците! Честита ви Първа пролет!

Според народните вярвания, на този ден светецът отивал да измоли от Бог лятото, като бил облечен с девет кожуха.

Тодоровден се нарича още и "конски празник" и се празнува главно за здравето на конете - това всъщност е празник на коневъдството и на конния спорт.  На този ден тържествено се почитат конете и се организират бурни кушии - надбягвания с коне.
Името Тодор означава "Божи дар". На този ден имен ден празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Доротея, Дора, Божидар, Божидара, Юлияна, Юлиян.

На същия ден посрещаме и астрономическата пролет. От днес зимата окончателно си тръгва и настъпва по-доброто време. Традиционно пролетта е времето на надеждата и възраждането на новия живот. Тази година този символизъм е особено ярък и действен, защото е свързан с очаквнето да преодолеем най-после бедствието, което застигна целия свят и промени начинът на живот на милиарди хора.

Пожелаваме ви здраве и пролетно настроение! Усмихвайте се повече, защото хубавото време настина настъпва.

От ръководството на ТД "Странджа"


НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа