ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит Атанасовден – 18 януари 2021

На днешният ден, 18 януари 2021, имат имен ден всички с имена Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Таньо, Тинка. Името идва от старогръцки и означава “безсмъртен”.

Православната църква отбелязва този ден като денят на Свети Атанас Великий, архиепископ на Александрия. Светецът е роден през 295 г след Христа и се бори срещу т.нар. арианска ерес, разпространявана от свещеника Арий. В народната традиция Свети Атанас е представен като господар над зимните студове – смята се, че зимата си тръгва именно на Атанасовден.

На този ден домакинята трябва да приготви ястие от пилешко и ориз. Пилето или кокошката, които се колят, трябва да бъдат с черна перушина, която се запазва, защото се смята, че има магически сили и предпазва дома от злини.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа