ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

144 години от рождението на Михаил Герджиков

Михаил Герджиков е български революционер и общественик, радетел за македонската кауза и член на ВМРО. Роден е на 26 януари 1877 година в Пловдив. Още като ученик в Пловдив се увлича по идеите на анархизма и създава анархистка група в училището си, заради което е изключен. По-късно, след като завършва средното си образование, отива да учи право в Швейцария. Там взема участие в лявата анархистична организация наречена “Женевската група”.

След завръщането си от Швейцария става учител в град Битоля, Северна Македония. Сближава се с Гоце Делчев, взема участие в подготовката на Илинденско-Преображенското въстание. Взема участие в историческия конгрес на Петрова нива, който се провежда на 28-29 юни 1903 година. По време на въстанието е воевода на чета от 80 души, с които освобождават град Царево на Черно море (по онова време градът носи името Василико) и установяват т.нар. Странджанска република, която просъществува 3 седмици. След въстанието работи като журналист и редактор в различни вестници и списания. Взема участие в Балканската война през 1912 година войвода на Лозенградската партизанска дружина. Дружината е формирана в Бургас и отново настъпва към Странджа, като освобождава редица селища – Царево, Ахтопол, Резово. След това Герджиков участва и в Първата световна война.

След Деветоюнския преврат през 1923 година Михаил Герджиков напуска България и Австрия и Германия. През 1944 година първоначално подкрепя новата социалистическа власт, но скоро се разочарова от новите управници на България. През 1946 в знак на протест срещу властта  отказва да бъде включен в списъка за награждаване на участниците в Илинденско-Преображенското въстание. Умира през 1947.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа