ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

18.12.2020 - 176 години от рождението на Капитан Петко Войвода

Известният хайдутин и борец за тракийската кауза, патронът на Тракийско дружество "Странджа", легендарният Капитан Петко Войвода, е роден на 18 декември 1844 година.

Както и днешните времена, онези времена не са били леки, нито спокойни, но непреклонният дух на Петко Киряков и всеотдайната му любов към България винаги са му показвали верният път и той никога не се отклонява от него. Капитанът посвещава живота си на освобождаването на Беломорска Тракия и се бори за тази кауза до последният си ден. За свободата на родината той се бие 18 години и е раняван 33 пъти.

Именно Капитан Петко Войвода регистрира през 1896 г известното дружество "Странджа", чиито горд приемник и наследник днес е Тракийско дружество "Странджа", Бургас.

През 2004 година тракийци издигат паметник на Войводата в родното му село Доганхисар. Негов паметник е открит и в Рим, близо до паметника на друг голям революционер - Джузепе Гарибалди.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа