ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Обръщение от ТД Странджа по случай Денят на народните будители

Скъпи приятели, уважаеми тракийци,

Днес е 1-ви ноември, Ден на народните будители - общобългарски празник, на който честваме делото на всички български просветители, но също и на българските революционери и борци за национално освобождение. На този ден е подходящо да си припомним радетелите за свободата на Тракия - патронът на нашето дружество, знаменитият Капитан Петко Войвода, който всъщност основава онова дружество Странджа, чиито горд приемник днес е Тракийско дружество Странджа - Бургас.

В продължение на 18 години Капитан Петко Войвода воюва за свободата на България. За това време той води 101 битки с турска редовна войска, с карагалари, с башибозуци, със сенклеристи и черкези. По тялото на войводата има 33 куршумени и прободни рани. Турското правителство оценява главата му на 10 хиляди златни турски лири. Капитан Петко Войвода създава Тракийската революционна българска дружина, която води боеве с турската армия в Беломорска Тракия по време на руско-турската война 1977-78 година.

Дори след подписването на Сан-Стефанския мирен договор, с който приключва руско-турската война, Капитан Петко Войвода не се примирява със ситуцията, при която български тракийски земи, според този договор, остават извън територията на България. Затова той заминава с чета и освобождава град Марония в Беломорска Тракия, като обявява цялата област около града за свободна българска република. Тази тракийска република просъществува три месеца.

По-късно Капитан Петко Войвода продължава борбата за българските тракийски земи и тракийското наследство вече с мирни средства, като основава дружество Странджа, чиито пряк наследник днес е настоящото Тракийско дружество "Странджа" - Бургас.

През целия си живот Капитан Петко Войвода има три девиза, които неизменно спазва: "Свобода, равенство и братство", "Момчета, работете за свободата на отечеството ни" и "Да не се делим ни в лошо, ни в благо време". Ние от Тракийско дружество Странжда се стремим да живеем и да работим и днес според принципите на Войводата.

Силно свързан със Странджа, с Тракия и с българското национално-освободително движение е и революционера Яни Попов. Заради участието си в борбата за национално освобождение, той получава от турско съдилище задочна присъда от 101 години затвор. Участва в първия исторически събор на Петрова нива през 1928 година.

Яни Попов е авторът на “Химна на Странджа” – известното стихотворение “Ясен месец”, което се превръща в песен и става символ на освободителните борби на тракийските българи.

Яни Попов написва стихотворението “Ясен месец” в чест на революционерите Пано Апостолов (Пано Ангелов, Пиер) и Никола Атанасов (Никола Равашола). Двамата борци за национално освобождение падат в сражение в село Сърмашик, днес Бръшлян. На мястото където загиват е поставена паметна плоча.

Нека на днешния празничен ден, 1-ви ноември 2020 година, се преклоним пред делото на героите. Поклон и светла им памет.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа