ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Почетохме с концерт голямата странджанска певица Магда Пушкарова


За втора поредна година Тракийско Дружество Странджа Бургас с председател Стефан Колев организират концерт спектакъл. Таз годишното мероприятието бе в памет на знаменитата странджанска певица Магда Пушкарова. Именно и в нейна чест, и с мисия за популяризиране и опазване на името и музикалното ѝ наследство Управителния съвет към Тракийско Дружество Странджа с единодушие прие да учреди Юбилейна награда - Юбилеен плакет „ 100 години Магда Пушкарова. Наградата се връчи на Община Малко Търново и кмет Илиян Янчев с благодарности за неуморните усилия в опазването на Странджанската народна песен, творчество и бит.

Концертът се осъществява с подкрепата на Община Бургас. В спектакъла взеха участие солистите Ирена и Росица Станкови, Лазар Налбантов, Петя Панева под съпровода на Оркестър "Жарава".

„Вестителят” и зам.председател на Върховния комитет на Тракийските Дружества в България г-н Гено Пухов връчи на председателя Стефан Колев поздравителен адрес от Съюза на Тракийските Дружества в България и изрази възхищението си от труда на Ръководството на  Дружество Странджа.

Стефан Колев се обърна към гостите с  реч:

Скъпи гости и участници,

За мене е удоволствие да ви приветствам от името на Тракийско дружество “Странджа” и лично от свое име на концерта, посветен на голямата странджанска певица Магда Пушкарова. Тя е родена на 15 април 1920 година и с този концерт ние честваме 100 години от рождението и.

Магда Пушкарова е тясно свързана с национално-освободителната борба на тракийските българи. Тя е един от идеолозите на тази борба. Дългогодишен член и активист в тракийската организация. Именно поради това ние не можем да подминем тази годишнина.

Песните на Магда Пушкарова са изключително силни, с много тежък текст. Те са много популярни и обичани от странджанци и бургазлии.

В сценария на концерта сме включили записи с нейни изпълнения.

Благодаря ви, че дойдохте заедно да отдадем почит и да се насладим на песните на Магда Пушкарова.
В концерта ще вземат участие и много наши любими изпълнители – народния певец Лазар Налбантов, оркестър Жарава и други.

Приятно гледане и слушане. Благодаря ви за вниманието.

Снимки от концерта:






НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа