ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

На 15 август празнуваме Успение Богородично (Голяма Богородица). Честит рожден ден и на голямата народна певица Янка Рупкина!


На 15 август е един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица, наричан също и “Голямата Богородица”.

Празникът се чества както от православната църква, така и от католиците и протестантските християнски деноминации.

Според светите предания, на този ден Пресвета Богородица напуска земния живот, за да се присъедини към Сина си – Исус. Тялото на Богородица бива погребано в пещера близо до Гетсиманската градина, в която Исус се моли преди да бъде арестуван от римските власти. Няколко дни по-късно в пещерата намират само плащеницата на Богородица.

На 15 август в църквите се служи тържествена литургия, по време на която се освещават хлябове и друга храна и напитки, които после се раздават на близки и познати в качеството на “подавка” – за здраве на живите и за помен на починалите. На този ден обикновено се коли курбан за здраве и за да е плодородна годината. Ядат се обредни питки, варено жито, царевица, грозде. Имен ден празнуват всички с имена Мария, Марияна, Марио.



На 15 август празнува рожден ден една от най-обичаните български народни певици – Янка Рупкина. Ръководството на ТД "Странджа" ѝ честити празника с пожелания за здраве и още много години на сцената, от която радва многобройните си почитатели.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа