ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит 24 май - Ден на българската писменост и култура!



Скъпи тракийци,

Честит 24 май - Ден на българската писменост и култура!

Не са много нациите по света, които могат да празнуват Денят на раждането на тяхната писменост и които знаят точно кой и кога е създал тази писменост. Ние имате тази привилегия и днес празнуваме най-българския празник! Това е празник не само на писмеността, но и на българската идентичност, основана върху уникалната българска култура, както и израз на преклонението на българите пред най-голямата ценност - образованието.

На днешният ден отдаваме почит на братята Св.Св. Кирил и Методий, както и на техните ученици Климент, Наум и Ангеларий, всички взели участие в създаването на българската азбука. Гробът на Кирил се намира в Рим, в църквата Св. Климент, където ежегодно на 24 май отива на поклонение българска държавна делегация.

Първата създадена азбука се нарича глаголица, а след това се появява кирилицата. Глаголицата е създадена около 862 г, а кирилицата - към края на 9 век.

Има писмени сведения, че за пръв път българите празнуват Денят на своята писменост в Шумен през далечната 1813 година. Официално празника се чества от 1851 година по инициатива на българския книжовник и възрожденец Найден Геров. Първоначално Денят на българските букви се отбелязва на 11 май, а след въвеждането на Григорианския календар през 1916 година - на 24 май. Химнът "Върви народе възродени" е написан от Стоян Михайловски през 1892 година.

От ръководството на ТД "Странджа"

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа