ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит Лазаровден!



Честит имен ден на Лазар Налбантов, зам. Председател на ТД “Странджа”. Желаем му здраве и още повече успехи на професионалната сцена.

Днес имен ден празнуват Лазар, Лазарина, Лазо, Лъчезар и др.

Днес, 11 април 2020 година, е Лазаровден. Православната църква отбелязва възкресението на Лазар от мъртвите в предпоследната събота преди Великден. Този символ на надеждата ни е особено близък днес, когато трябва да впрегнем всичките си сили, знания и вяра, за да възкръсне страната ни след тежката болест, която сполетя не само нас, но и цялата земя.

По стара традиция на днешния ден млади момичета, наречени лазарки, се обличат в празнични носии, закичват се със свежи цветя и обикалят къщите, където наричат стопаните за здраве и берекет.

След като приключи посещението по домовете, лазарките се отправят към близката река, като носят със себе си венчета, оплетени от върбови клонки. Венчетата се хвърлят във водата и момата, чието венче се понесе най-бързо по течението, се избира за “кумица” на лазарките. Лазарките украсяват домовете с върбови клонки, за да се подготвят за следващия празник – Цветница.

Лазаровден 2020 година обаче е по-особен. Заразата Covid-19 порази практически всички страни в света – някои по-леко, други – много тежко. България към момента е сред най-леко пострадалите. Това е преди всичко заслуга на кризисния щаб и правителството, които взеха навременни мерки, за да не се разпространи заразата. Но идват все повече празници – днешния Лазаровден, Цветница, после Великден, празника на Св.Св. Константин и Елена, празника на Св.Св. Кирил и Методий.

Ръководството на Тракийско дружество Тракия се обръща към всички членове на дружеството със следната молба: скъпи приятели, знаете в каква ситуация се намираме в момента. За да ограничим максимално разпространението на коронавируса, ви молим да останете вкъщи по време на задаващите се празници. Запалете свещ на масата и се помолете у дома за своите близки и за България. Оставайки си вкъщи ще помогнете да се ограничи разпространението на вируса и ще спасите човешки животи. Нека постъпим като истински християни, верни тракийци и отговорни граждани на България.

От Ръководството на ТД “Странджа”

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа