СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Поздравление по случай Денят на Тракия - 26 март


Скъпи тракийци,

Обръщам се към вас днес, за да ви честитя 26 март – Денят на Тракия!

На този ден честваме паметта на българските воини, паднали в битката за Одринската крепост, която, след продължителна обсада, е превзета от българската войска на днешния ден преди 107 години – на 26 март 1913.

Отдаваме почит и към хилядите тракийци, чиито наследници сме ние днес, намерили спасението и новите си домове в пределите на България, запазили родовата си памет и тракийския дух въпреки всички превратности на съдбата.

Навлязохме в безпрецедентно трудни времена и не можем да отбележим празника така, както сме го правили през годините. Но и най-тежките изпитания не сломяват тракийския дух и не могат да бъдат повод да забравим традициите си, градени със столетия. Оцелели сме след безброй злочестини преди, ще оцелеем и сега и ще излезем от бурята още по-силни, сплотени и обединени.

Обръщам се и към нашите наследници – бъдете отговорни граждани, за да опазите възрастните, а пазете и себе си, защото вие сте нашата “жива памет”, която се предава през поколенията и имате задачата да я  предадете на децата и внуците си.

Честит Ден на Тракия, скъпи приятели! Пазете се и бъдете здрави. Ще завърша с простичък цитат от аржентинския психолог и писател Хорхе Букай: “Знайте, че и това ще мине!”

Стефан Колев
Председател на Тракийско Дружество “Странджа”

Екипът на Регионален Исторически Музей – Бургас също почита по своеобразен начин паметта на дедите ни, като им посвещава проекта си "Българските бежанци в нашата памет". Видео към проекта:

НАЙ-ПОПУЛЯРНО