ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Поздравление по случай Денят на Тракия - 26 март


Скъпи тракийци,

Обръщам се към вас днес, за да ви честитя 26 март – Денят на Тракия!

На този ден честваме паметта на българските воини, паднали в битката за Одринската крепост, която, след продължителна обсада, е превзета от българската войска на днешния ден преди 107 години – на 26 март 1913.

Отдаваме почит и към хилядите тракийци, чиито наследници сме ние днес, намерили спасението и новите си домове в пределите на България, запазили родовата си памет и тракийския дух въпреки всички превратности на съдбата.

Навлязохме в безпрецедентно трудни времена и не можем да отбележим празника така, както сме го правили през годините. Но и най-тежките изпитания не сломяват тракийския дух и не могат да бъдат повод да забравим традициите си, градени със столетия. Оцелели сме след безброй злочестини преди, ще оцелеем и сега и ще излезем от бурята още по-силни, сплотени и обединени.

Обръщам се и към нашите наследници – бъдете отговорни граждани, за да опазите възрастните, а пазете и себе си, защото вие сте нашата “жива памет”, която се предава през поколенията и имате задачата да я  предадете на децата и внуците си.

Честит Ден на Тракия, скъпи приятели! Пазете се и бъдете здрави. Ще завърша с простичък цитат от аржентинския психолог и писател Хорхе Букай: “Знайте, че и това ще мине!”

Стефан Колев
Председател на Тракийско Дружество “Странджа”

Екипът на Регионален Исторически Музей – Бургас също почита по своеобразен начин паметта на дедите ни, като им посвещава проекта си "Българските бежанци в нашата памет". Видео към проекта:

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа