ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

143 години от рождението на автора на "Ясен месец"


Яни Попов, авторът на "Ясен месец"
 На 27 септември 2019 година (по нов стил) се навършват 143 години от рождението на една от най-емблематичните фигури в борбата за българското национално освобождение - Яни Попов.

Яни Янев, станал известен с псевдонима си Яни Попов, е български революционер, участник в освободителните борби и получил заради това задочна присъда за 101 години затвор от съдилището в Одрин.

Яни Попов е и автор на стихотворението "Ясен месец", което по-късно става текст на едноименната песен, химн на Странджа и на освободителната борба на тракийци.

Яни Попов се ражда на 27 септември 1876 година в село Карахъдър, което в момента е квартал на Лозенград. В годината на раждането на Попов, в селото живеят  около 100 български и около 30 турски семейства.

Още в младите си години Попов се включва в национално-освободителната борба за освобождаването на Странджа и Тракия. Едва 21 годишен той вече членува във Вътрешната македоно-одринска революционна организация. Свързва се с революционерите от онова време и участва толкова активно в революционната дейност, че на 24 годишна възраст, през 1900 г, е принуден да избяга в Бургас, където работи като железопътен кантонер. За революционната му дейност военния съд в Одрин му дава 101 години затвор задочно.

Само 2 години по-късно непримиримият Яни се връща в Лозенградско и започва да организира нелегални комитети и революционни отряди.

На историческия конгрес на Петрова нива, проведен на 28 и 29 юни 1903 година, Яни Попов участва като делегат и е определен да ръководи революционната борба в един от лозенградските райони. Още в последните часове на конгреса Яни Попов участва в първото сражение с нападналият ги турски аскер.

След потушаването на Илинденско-Преображенското въстание Яни Попов участва в Балканските войни и после се заселва близо до Хасково, в днешния Ивайловград. Активно участва в изграждането на организациите за защите на тракийските българи. Участник е и на първи исторически събор на Петрова нива през 1928 година.

Освен революционер, Яни Попов е и поет - издава стихосбирката "Странджанска гусла", която по-късно се преиздава и под името "Странджански жалби". Във второто издание на стихосбирката за пръв път е отпечатан целия текст на химна на Странджа "Ясен месец". Яни Попов написва стихотворението в чест на революционерите Пано Апостолов (Пано Ангелов, Пиер) и Никола Атанасов (Никола Равашола). Двамата борци за национално освобождение падат в сражение в село Сърмашик, днес Бръшлян. На мястото където загиват е поставена паметна плоча.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа