СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Стефан Колев и над 200 тракийци от ТД „Странджа“ се включват в събора на Петрова нива


Зам. председателят на дружеството - Лазар Налбантов ще изпълни  с гласа си Странджа планина по време на възпоменателния концерт  

Над 200 от членовете на ТД “Странджа” - Бургас, водени от председателя на тракийското дружество – Стефан Колев, ще се включат Националния възпоменателен събор в местността Петрова нива на 17 август.

Те ще вземат участие в целодневната програма, която ще започне в 10.30 часа с Трети фолклорен конкурс „С Песните на Манол Михайлов“.

Народният певец и член на управителния съвет на ТД „Странджа“  - Лазар Налбантов ще бъде един от основните изпълнители и в празничния концерт, който е предвиден да започне от 21.00 часа.

Граждани, общественици и представители на държавата ще се съберат в историческата местност за да отбележат 116- та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Те ще отдадат почит към загиналите в борбата за национално обединение и осъществяване на българските национални идеали тракийци и странджанци.

Съборът се провежда под патронажа на президента в Република България - Румен Радев.

Организатори са Община Малко Търново и Съюзът на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

*На 29 юни 1903 г. в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.

За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република.


Пълната програма на Събора може да прочете по-долу:

ПРОГРАМА ЗА
НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ НА 116 ГОДИНИ ОТ
ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

17 август 2019 година, събота, Историческа местност "Петрова нива", Община Малко Търново

10:30 - 17:00 ч. Трети фолклорен конкурс "С песните на Манол Михайлов"

10:00 - 17:00 ч. Еднодневен детски пленер "Цветовете на Странджа"

13:00 - 15:00 ч. Научна конференция на тема "Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост"

16:00 ч. Откриване на изложба с творбите от детския пленер "Цветовете на Странжда"

16:30 ч. Урок по история на открито "Капитан Петко Войвода - 175 години безсмъртие" - д-р Ваня Стоянова

16:30 ч. Посрещане на участниците в тракийския туристически поход "По стъпките на Преображенци" от Росеново

17:00 ч. Странджанското книжовно и документално наследство - минало и съвремие - презентация, Университет по библиотекознание и информационни технологии

18:00 ч. Награждаване на лауреатите от третия фолклорен конкурс "С песните на Манол Михайлов"

20:00 ч. Заупокойна молитва в памет на загиналите Преображенци в храм-костницата "Света Петка"

20:30 ч. Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала. Тържествена заря-проверка.

21:00 ч. Празничен концерт с участието на странджански народни певци

НАЙ-ПОПУЛЯРНО