ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Стефан Колев и над 200 тракийци от ТД „Странджа“ се включват в събора на Петрова нива


Зам. председателят на дружеството - Лазар Налбантов ще изпълни  с гласа си Странджа планина по време на възпоменателния концерт  

Над 200 от членовете на ТД “Странджа” - Бургас, водени от председателя на тракийското дружество – Стефан Колев, ще се включат Националния възпоменателен събор в местността Петрова нива на 17 август.

Те ще вземат участие в целодневната програма, която ще започне в 10.30 часа с Трети фолклорен конкурс „С Песните на Манол Михайлов“.

Народният певец и член на управителния съвет на ТД „Странджа“  - Лазар Налбантов ще бъде един от основните изпълнители и в празничния концерт, който е предвиден да започне от 21.00 часа.

Граждани, общественици и представители на държавата ще се съберат в историческата местност за да отбележат 116- та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Те ще отдадат почит към загиналите в борбата за национално обединение и осъществяване на българските национални идеали тракийци и странджанци.

Съборът се провежда под патронажа на президента в Република България - Румен Радев.

Организатори са Община Малко Търново и Съюзът на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

*На 29 юни 1903 г. в местността „Пéтрова нива“ се взема решение за обявяване на Илиндeнско-Преображенското въстание. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи, четници.

За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.

Въстанието в Странджа избухва на 6 август - ден Преображение Господне.За няколко дни Странджа е освободена и се провъзгласява Странджанската Република.


Пълната програма на Събора може да прочете по-долу:

ПРОГРАМА ЗА
НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ НА 116 ГОДИНИ ОТ
ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

17 август 2019 година, събота, Историческа местност "Петрова нива", Община Малко Търново

10:30 - 17:00 ч. Трети фолклорен конкурс "С песните на Манол Михайлов"

10:00 - 17:00 ч. Еднодневен детски пленер "Цветовете на Странджа"

13:00 - 15:00 ч. Научна конференция на тема "Капитан Петко Войвода и борбата на тракийските българи за свобода и справедливост"

16:00 ч. Откриване на изложба с творбите от детския пленер "Цветовете на Странжда"

16:30 ч. Урок по история на открито "Капитан Петко Войвода - 175 години безсмъртие" - д-р Ваня Стоянова

16:30 ч. Посрещане на участниците в тракийския туристически поход "По стъпките на Преображенци" от Росеново

17:00 ч. Странджанското книжовно и документално наследство - минало и съвремие - презентация, Университет по библиотекознание и информационни технологии

18:00 ч. Награждаване на лауреатите от третия фолклорен конкурс "С песните на Манол Михайлов"

20:00 ч. Заупокойна молитва в памет на загиналите Преображенци в храм-костницата "Света Петка"

20:30 ч. Откриване на възпоменателното тържество пред мемориала. Тържествена заря-проверка.

21:00 ч. Празничен концерт с участието на странджански народни певци

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа