СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 АПРИЛ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Честито Преображение Господне!


На 6-ти август Православната църква празнува Преображение Господне.

Празникът се е появил още в първи век от Христа.

Празникът е свързан с молитвата на Исус в планината заедно с тримата му най-верни ученици - Йоан, Яков и Петър. Исус завежда тримата в планината, където те заспиват докато Исус се моли. Когато се събуждат, тримата виждат, че Исус е преобразен - дрехите и лицето му сияят в бяла светлина, а край него се виждат още двама мъже - древните пророци Мойсей и Илия. Исус им забранява да говорят за това, което са видели, докато "човешкия син не възкръсне от мъртвите".

Поради преобразяването на Исус по време на молитвата в планината, празникът е наречен Преображение Господне.

Според народната традиция, природата също се преобразява на тази дата - птиците се подготвят за заминаване, чувства се първият полъх на есента. Небесата се отварят и на тази ден могат да се сбъднат различни желания.

На този ден на трапезата трябва да присъстват основно риба и морски дарове. Прието е на празника да се бере първото грозде, но то не бива да се яде докато не бъде осветено в църквата.

На 6-ти август имен ден празнуват тези, които носят името Сотир.

Тракийско дружество "Странджа", съвместно с Народно Читалище "Преображение 2017", Бургас, участваха в панихида, която се отслужи на 6 август 2019 година в храм "Света Богородица", Бургас, от 11 часа. На панихидата присъстваха около 100 от членовете на Тракийско дружество "Странджа".

Снимки от панихидата:
НАЙ-ПОПУЛЯРНО