ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честито Преображение Господне!


На 6-ти август Православната църква празнува Преображение Господне.

Празникът се е появил още в първи век от Христа.

Празникът е свързан с молитвата на Исус в планината заедно с тримата му най-верни ученици - Йоан, Яков и Петър. Исус завежда тримата в планината, където те заспиват докато Исус се моли. Когато се събуждат, тримата виждат, че Исус е преобразен - дрехите и лицето му сияят в бяла светлина, а край него се виждат още двама мъже - древните пророци Мойсей и Илия. Исус им забранява да говорят за това, което са видели, докато "човешкия син не възкръсне от мъртвите".

Поради преобразяването на Исус по време на молитвата в планината, празникът е наречен Преображение Господне.

Според народната традиция, природата също се преобразява на тази дата - птиците се подготвят за заминаване, чувства се първият полъх на есента. Небесата се отварят и на тази ден могат да се сбъднат различни желания.

На този ден на трапезата трябва да присъстват основно риба и морски дарове. Прието е на празника да се бере първото грозде, но то не бива да се яде докато не бъде осветено в църквата.

На 6-ти август имен ден празнуват тези, които носят името Сотир.

Тракийско дружество "Странджа", съвместно с Народно Читалище "Преображение 2017", Бургас, участваха в панихида, която се отслужи на 6 август 2019 година в храм "Света Богородица", Бургас, от 11 часа. На панихидата присъстваха около 100 от членовете на Тракийско дружество "Странджа".

Снимки от панихидата:




НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа