СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 АПРИЛ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

116 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание

Знаме от Илинденско-Преображенското въстание

Днес се навършват 116 години от началото на Илинденско-Преображенското въстание, чиято цел е била освобождаването на Македония и Одринска Тракия.

Революционния централен комитет взема решение въстанието в революционен окръг Битоля да бъде обявено на Илинден, 2-ри август, 1903 година, а в Одринския революционен окръг да започне на 19 август, Преображение. От тези две дати идва и името на въстанието. Малко по-късно се провежда конгрес в известната местност "Петрова нива" в Странджа, на който се изготвя подробен план на въстанието.

Илинденско-Преображенското въстание се явява най-важният етап от борбата за свобода на македонските и тракийските българи. Благодарение на действията на въстаниците са освободени и до днес остават в територията на Република България южните части на черноморското крайбрежие, включващи градовете Царево и Ахтопол. Общо около 25 хиляди българи вземат участие във въстанието, като водят над 200 сражения срещу 350 хилядна войска, т.е.  срещу 14 пъти по-многоброен противник.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО