ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

116 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание

Знаме от Илинденско-Преображенското въстание

Днес се навършват 116 години от началото на Илинденско-Преображенското въстание, чиято цел е била освобождаването на Македония и Одринска Тракия.

Революционния централен комитет взема решение въстанието в революционен окръг Битоля да бъде обявено на Илинден, 2-ри август, 1903 година, а в Одринския революционен окръг да започне на 19 август, Преображение. От тези две дати идва и името на въстанието. Малко по-късно се провежда конгрес в известната местност "Петрова нива" в Странджа, на който се изготвя подробен план на въстанието.

Илинденско-Преображенското въстание се явява най-важният етап от борбата за свобода на македонските и тракийските българи. Благодарение на действията на въстаниците са освободени и до днес остават в територията на Република България южните части на черноморското крайбрежие, включващи градовете Царево и Ахтопол. Общо около 25 хиляди българи вземат участие във въстанието, като водят над 200 сражения срещу 350 хилядна войска, т.е.  срещу 14 пъти по-многоброен противник.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа