СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 АПРИЛ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Тракийци честваха 182 от рождението на Левски


Стефан Колев с тракийцки пред паметника на Левски
Стефан Колев с тракийци пред паметника на Левски

Апостолът на българската свобода – Васил Иванов Кунчев, известен сред народа като Левски, е роден в Карлово на 18 юли 1837, т.е. преди 182 години.

Васил Кунчев учи в килийното и във взаимното училища в Карлово. По-късно става послушник в Хилендарския манастир и приема монашество в Сопотския манастир, поради което е наричан “Дякона”.

През 1862 бъдещият революционер се включва в Първата българска легия на Раковски в Белград, където получава прякора си “Левски” – защото скачал като лъв, според мнението на другарите му.

Между 1868 и 1872 Левски обикаля българските села и градове и създава тайни революционни комитети, които трябва да вдигнат въстание за освобождението на България. Заловен и обесен на 18 февруари 1873.

Днес, 18 юли, в град Бургас представители на Тракийско дружество “Странджа”, което е редовен член на Съюза на Тракийските Дружества в България, поднесоха цветя и венци пред бюст-паметника на Васил Левски в морската градина.

Председателя на дружеството Стефан Колев в кратка реч поздрави присъстващите членове на дружеството с днешната годишнина от рождението на любимият син на България Васил Левски.

“За Отечеството работим, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.” – цитира Стефан Колев думите на Апостола, записани в писмо до негов съмишленик.

Още снимки от честването:


НАЙ-ПОПУЛЯРНО