ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Тракийци честваха 182 от рождението на Левски


Стефан Колев с тракийцки пред паметника на Левски
Стефан Колев с тракийци пред паметника на Левски

Апостолът на българската свобода – Васил Иванов Кунчев, известен сред народа като Левски, е роден в Карлово на 18 юли 1837, т.е. преди 182 години.

Васил Кунчев учи в килийното и във взаимното училища в Карлово. По-късно става послушник в Хилендарския манастир и приема монашество в Сопотския манастир, поради което е наричан “Дякона”.

През 1862 бъдещият революционер се включва в Първата българска легия на Раковски в Белград, където получава прякора си “Левски” – защото скачал като лъв, според мнението на другарите му.

Между 1868 и 1872 Левски обикаля българските села и градове и създава тайни революционни комитети, които трябва да вдигнат въстание за освобождението на България. Заловен и обесен на 18 февруари 1873.

Днес, 18 юли, в град Бургас представители на Тракийско дружество “Странджа”, което е редовен член на Съюза на Тракийските Дружества в България, поднесоха цветя и венци пред бюст-паметника на Васил Левски в морската градина.

Председателя на дружеството Стефан Колев в кратка реч поздрави присъстващите членове на дружеството с днешната годишнина от рождението на любимият син на България Васил Левски.

“За Отечеството работим, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.” – цитира Стефан Колев думите на Апостола, записани в писмо до негов съмишленик.

Още снимки от честването:


НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа