СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 АПРИЛ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

ТД “Странджа” взе участие в Националния младежки събор "Илиева нива"

На 1-ви юни 2019, който е “Ден на тракийското дете”, в местността “Илиева нива” край село Глумово, близо до Ивайловград, се проведе 22-ят Национален младежки събор "Илиева нива". Събитието се проведе под егидата на вицепрезидента Илияна Йотова.

Събитието се организира от Община Ивайловград, СТДБ и Тракийски младежки съюз. Гост на събитието беше Лазар Налбантов, зам.председател на Тракийско дружество "Странджа".

Участие в честванията взеха 55 членове на ТД "Странджа", както и многобройни гости и жители на Община Ивайловград.

Илияна Йотова заяви, че 1913 година е една от най-трагичните години в българската история. Погубените хиляди животи ни задължават да не забравяме своето минало, да се радваме на настоящето и да предаваме завета на тракийци в бъдещето.

Г-жа Йотова изказа специални благодарности на Съюза на тракийските дружества в България, който с неуморната си дейност поддържа жива паметта на тракийци за тези трагични събития.

През 1913 година в местността "Илиева нива" са избити над 200 деца на тракийски бежанци. “Нашето присъствие днес тук е завет никога повече да не допускаме повтарянето на подобна трагедия” – заяви в словото си вицепрезидента.

Членове на ТД “Странджа” участваха в поклонението пред паметника на Капитан Петко Войвода в село Плевун, Ивайловградско. Тази година се навършват 175 г от рождението на патрона на Тракийско дружество "Странджа".

Снимки от събитието:

НАЙ-ПОПУЛЯРНО