ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

ТД “Странджа” взе участие в Националния младежки събор "Илиева нива"

На 1-ви юни 2019, който е “Ден на тракийското дете”, в местността “Илиева нива” край село Глумово, близо до Ивайловград, се проведе 22-ят Национален младежки събор "Илиева нива". Събитието се проведе под егидата на вицепрезидента Илияна Йотова.

Събитието се организира от Община Ивайловград, СТДБ и Тракийски младежки съюз. Гост на събитието беше Лазар Налбантов, зам.председател на Тракийско дружество "Странджа".

Участие в честванията взеха 55 членове на ТД "Странджа", както и многобройни гости и жители на Община Ивайловград.

Илияна Йотова заяви, че 1913 година е една от най-трагичните години в българската история. Погубените хиляди животи ни задължават да не забравяме своето минало, да се радваме на настоящето и да предаваме завета на тракийци в бъдещето.

Г-жа Йотова изказа специални благодарности на Съюза на тракийските дружества в България, който с неуморната си дейност поддържа жива паметта на тракийци за тези трагични събития.

През 1913 година в местността "Илиева нива" са избити над 200 деца на тракийски бежанци. “Нашето присъствие днес тук е завет никога повече да не допускаме повтарянето на подобна трагедия” – заяви в словото си вицепрезидента.

Членове на ТД “Странджа” участваха в поклонението пред паметника на Капитан Петко Войвода в село Плевун, Ивайловградско. Тази година се навършват 175 г от рождението на патрона на Тракийско дружество "Странджа".

Снимки от събитието:





НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа