СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Поздравителен адрес от председателя на Тракийско дружество “Странджа” Стефан Колев по случай 24 май


Уважаеми тракийци, жители и гости на град Бургас,

За мене е чест и привилегия да ви поздравя с най-българският празник - Денят на българската писменост и култура - 24 май!

Това е денят, в който отдаваме почит към духовния подвиг на двамата солунски братя - Св. Св. Кирил и Методий. Този ден е свидетелство за духовната сила и непреклонната воля на българския народ да пази във вековете своят език и своята национална културна идентичност.

Вследствие на делото на двамата братя и техните ученици се появява писмеността на старобългарския език. Благодарение на Св. Св. Кирил и Методий и Св. Климент Охридски старобългарският език става първият писмено засвидетелстван славянски език.

Словото е голяма сила. Неслучайно Евангелието на Йоан започва с думите “В началото бе словото”. Писмеността и езикът са тези, които обединяват българите, където и да се намират по света. Затова на този ден нека се преклоним пред делото на всички съвременни просветители – българските учители и университетски преподаватели. И нека запеем заедно Химна на българската просвета:

“Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!”

Честит празник!

НАЙ-ПОПУЛЯРНО