ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Поздравителен адрес от председателя на Тракийско дружество “Странджа” Стефан Колев по случай 24 май


Уважаеми тракийци, жители и гости на град Бургас,

За мене е чест и привилегия да ви поздравя с най-българският празник - Денят на българската писменост и култура - 24 май!

Това е денят, в който отдаваме почит към духовния подвиг на двамата солунски братя - Св. Св. Кирил и Методий. Този ден е свидетелство за духовната сила и непреклонната воля на българския народ да пази във вековете своят език и своята национална културна идентичност.

Вследствие на делото на двамата братя и техните ученици се появява писмеността на старобългарския език. Благодарение на Св. Св. Кирил и Методий и Св. Климент Охридски старобългарският език става първият писмено засвидетелстван славянски език.

Словото е голяма сила. Неслучайно Евангелието на Йоан започва с думите “В началото бе словото”. Писмеността и езикът са тези, които обединяват българите, където и да се намират по света. Затова на този ден нека се преклоним пред делото на всички съвременни просветители – българските учители и университетски преподаватели. И нека запеем заедно Химна на българската просвета:

“Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!”

Честит празник!

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа