СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Честит Тодоровден!


Днес е Тодоровден - празнуват всички с имена Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

Тодоровден е християнски празник и винаги се чества в съботата от първата седмица на Великденските пости. Посветен е на Свети Теодор Тирон - великомъченик и воин-светец. Според житието му, той е бил римски войник в римска военна част, извършвала гонения на християните и отказал да се подчини на заповед на началника си. Подпалил езически храм и бил осъден на смърт.

Освет това Тодоровден е също празник на коневъдите и конния спорт, известен е сред народа още и с името Конски великден. На този ден се организират конни надбягвания, а гривите и опашките на конете се украсяват допълнително. Конете и ездачите се закичват със здравец - за здраве и берекет.

Обредната трапеза на Тодоров ден включва варено жито, "тудоровска леща" (леща с праз, моркови, чесън и червени чушки), гъбена каша.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО