ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит Тодоровден!


Днес е Тодоровден - празнуват всички с имена Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

Тодоровден е християнски празник и винаги се чества в съботата от първата седмица на Великденските пости. Посветен е на Свети Теодор Тирон - великомъченик и воин-светец. Според житието му, той е бил римски войник в римска военна част, извършвала гонения на християните и отказал да се подчини на заповед на началника си. Подпалил езически храм и бил осъден на смърт.

Освет това Тодоровден е също празник на коневъдите и конния спорт, известен е сред народа още и с името Конски великден. На този ден се организират конни надбягвания, а гривите и опашките на конете се украсяват допълнително. Конете и ездачите се закичват със здравец - за здраве и берекет.

Обредната трапеза на Тодоров ден включва варено жито, "тудоровска леща" (леща с праз, моркови, чесън и червени чушки), гъбена каша.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа