ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Трифон Зарезан в секция "Вая", Долно Езерово

На първи февруари 2019 празнувахме Трифон Зарезан (по стар стил) в секция "Вая" в квартал Долно Езерово, Бургас.


Трифон Зарезан е денят на лозарите, винарите, кръчмарите, гроздето и виното, празнува се от всички, които се занимават с лозарство и винарство, а също и от ценителите на доброто вино.

Денят е наречен на Свети Трифон, убит заради християнската си вяра.

В народния фолклор се разказва друга история - че Трифон зарязвал лозето си и тъй като бил пийнал, при едно от замахванията с косера, вместо да отреже лозата, отрязал носа си.

Тракийците, които са живеели на днешната българска земя още преди повече от 3000 години, са били добри винари и цените на омайната напитка. Техния бог на виното е бил Дионис и в негова чест древните траки са празнували дните на Дионис. Някои етнографи смятат, че Трифон Зарезан и неговия празник е по-късен вариант на тракийските традиции, свързани с виното и лозарството.

Независимо от произхода, празника Трифоновден / Трифон Зарезан е обвързан с древни народни традиции - на този ден стопанката на къщата трябва опече обредна погача, украсена с ловозово листо и да приготви пълнена с ориз кокошка. Яденето, заедно с бъклица вино, се поставя в торбата на съпруга, който отива да подреже лозето. От първите отразяни лозови пръчки, стопанина на лозето прави венец и закичва калпака си.

По късно празника продължавал в селото до зори, под звуците на гайди и тъпани, поливан от силното българско червено вино.

Снимки от празника в секция "Вая" на ТД "Странджа", Долно Езерово:






НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа