СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Трифон Зарезан в секция "Вая", Долно Езерово

На първи февруари 2019 празнувахме Трифон Зарезан (по стар стил) в секция "Вая" в квартал Долно Езерово, Бургас.


Трифон Зарезан е денят на лозарите, винарите, кръчмарите, гроздето и виното, празнува се от всички, които се занимават с лозарство и винарство, а също и от ценителите на доброто вино.

Денят е наречен на Свети Трифон, убит заради християнската си вяра.

В народния фолклор се разказва друга история - че Трифон зарязвал лозето си и тъй като бил пийнал, при едно от замахванията с косера, вместо да отреже лозата, отрязал носа си.

Тракийците, които са живеели на днешната българска земя още преди повече от 3000 години, са били добри винари и цените на омайната напитка. Техния бог на виното е бил Дионис и в негова чест древните траки са празнували дните на Дионис. Някои етнографи смятат, че Трифон Зарезан и неговия празник е по-късен вариант на тракийските традиции, свързани с виното и лозарството.

Независимо от произхода, празника Трифоновден / Трифон Зарезан е обвързан с древни народни традиции - на този ден стопанката на къщата трябва опече обредна погача, украсена с ловозово листо и да приготви пълнена с ориз кокошка. Яденето, заедно с бъклица вино, се поставя в торбата на съпруга, който отива да подреже лозето. От първите отразяни лозови пръчки, стопанина на лозето прави венец и закичва калпака си.

По късно празника продължавал в селото до зори, под звуците на гайди и тъпани, поливан от силното българско червено вино.

Снимки от празника в секция "Вая" на ТД "Странджа", Долно Езерово:


НАЙ-ПОПУЛЯРНО