СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

141 години от освобождението на Бургас


Полковник А. Лермонтов

На 6 февруари 2019 г се навършват 141 години от освобождението на Бургас. На този ден през 1878 година в града влизат руските войски под командването на полковник Александър Лермонтов.

Историческият музей в Бургас се намира на улица Лермонтов, кръстена на името на полковник Лермонтов. Полковникът е племенник на руския писател и поет Михаил Лермонтов, автор на произведенията "Герой на нашето време", "Бела" и много стихотворения.

Община Бургас официално покани Тракийско дружество "Странджа" да се присъедини към организирането на програмата във връзка с празника.

По повод годишнината от освобождението на града е предвидена следната

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА:

Дата: 5-ти февруари 2019
Час: 17:30
Място: Регионален исторически музей на ул. "Лермонтов" 31
Събитие: Представяне на сборник с доклади от научната конференция "Българските бежанци в Бургас и региона 1878 - 1944 г."
Водещи на събитието: Проф. д.и.н Светлозар Елдъров  и Стоян Райчевски.

Дата: 6-ти февруари 2019
Час: 11:00
Място: Площад "Атанас Сиреков"
Събитие: Тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Общината; молебен за просперитета на Бургас.

Дата: 6-ти февруари 2019
Час: 11:30
Място: Паметник на Руските освободители
Събитие: Полагане на венци в памет на загиналите за Освобождението.

Дата: 6-ти февруари 2019
Час: 12:00
Място: Регионален исторически музей на ул. "Лермонтов" 31
Събитие: Откриване на фотоизложба, проследяваща историята и създаването на национален парк-музей "Шипка" по случай 60-годишнината от построяването на монумента.

Дата: 6-ти февруари 2019
Час: 12:30
Място: Площад "Атанас Сиреков"
Събитие:Празничен концерт с участието на Фолклорен ансамбъл "Лукойл" с ръководител Марио Егов, детски танцов състав "Лъкатниче" с ръководител Дафинка Тигърова, ДТС "Златен пламък" с ръководител Николай Цветков, вокално студио  "Славееви гласове" с ръководител Жасмина Дерменджиева, изпълнители от СОУ "Добри Чинтулов" с  ръководител Цветелина Стойчева и народния певец Стоян Ганчев.

Дата: 6-ти февруари 2019
Час: 18:00
Място: Дом на писателя на ул. Вола 1
Събитие: Представяне на спектакъла "Свободата - творческо вдъхновение", по сценарий на Георги Райков.

Община Бургас и ТД "Странджа" канят всички бургазлии да посетят събитията, посветени на 141-вата годишнина от 6 февруари 1878 г.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО