ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

141 години от освобождението на Бургас


Полковник А. Лермонтов

На 6 февруари 2019 г се навършват 141 години от освобождението на Бургас. На този ден през 1878 година в града влизат руските войски под командването на полковник Александър Лермонтов.

Историческият музей в Бургас се намира на улица Лермонтов, кръстена на името на полковник Лермонтов. Полковникът е племенник на руския писател и поет Михаил Лермонтов, автор на произведенията "Герой на нашето време", "Бела" и много стихотворения.

Община Бургас официално покани Тракийско дружество "Странджа" да се присъедини към организирането на програмата във връзка с празника.

По повод годишнината от освобождението на града е предвидена следната

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА:

Дата: 5-ти февруари 2019
Час: 17:30
Място: Регионален исторически музей на ул. "Лермонтов" 31
Събитие: Представяне на сборник с доклади от научната конференция "Българските бежанци в Бургас и региона 1878 - 1944 г."
Водещи на събитието: Проф. д.и.н Светлозар Елдъров  и Стоян Райчевски.

Дата: 6-ти февруари 2019
Час: 11:00
Място: Площад "Атанас Сиреков"
Събитие: Тържествен военен ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Общината; молебен за просперитета на Бургас.

Дата: 6-ти февруари 2019
Час: 11:30
Място: Паметник на Руските освободители
Събитие: Полагане на венци в памет на загиналите за Освобождението.

Дата: 6-ти февруари 2019
Час: 12:00
Място: Регионален исторически музей на ул. "Лермонтов" 31
Събитие: Откриване на фотоизложба, проследяваща историята и създаването на национален парк-музей "Шипка" по случай 60-годишнината от построяването на монумента.

Дата: 6-ти февруари 2019
Час: 12:30
Място: Площад "Атанас Сиреков"
Събитие:Празничен концерт с участието на Фолклорен ансамбъл "Лукойл" с ръководител Марио Егов, детски танцов състав "Лъкатниче" с ръководител Дафинка Тигърова, ДТС "Златен пламък" с ръководител Николай Цветков, вокално студио  "Славееви гласове" с ръководител Жасмина Дерменджиева, изпълнители от СОУ "Добри Чинтулов" с  ръководител Цветелина Стойчева и народния певец Стоян Ганчев.

Дата: 6-ти февруари 2019
Час: 18:00
Място: Дом на писателя на ул. Вола 1
Събитие: Представяне на спектакъла "Свободата - творческо вдъхновение", по сценарий на Георги Райков.

Община Бургас и ТД "Странджа" канят всички бургазлии да посетят събитията, посветени на 141-вата годишнина от 6 февруари 1878 г.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа