ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит Атанасовден!


На 18 януари Българската Православна Църква почита Свети Атанасий.

Свети Атанасий е архиепископ на Александрия, известен борец срещу т.нар. арианска ерес. Написва няколко труда, най-известни от които са Слово към езичниците и  Четири слова против арианите.

Според фолклорната традиция, Свети Атанас управлява зимните студове и покровителства животните. Смята се, че зимата си тръгва именно на Атанасовден.

Както беше споменато в материала за Свети Антон, смята се, че Свети Атанас и Свети Антон са братя ковачи и затова са покровители на ковачите и железарите.

Според народната традиция, през дните Антоновден и Атанасовден домакините не трябва да подхващат никаква къщна работа, за да не разсърдят чумата и шарката, понеже освен господар на зимата, Свети Атанас се смята и господар на чумата и други тежки заболявания.

На 18 януари празнуват имен ден Атанас, Атанаска, Анастасия и други.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа