СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020, а по-късно то беше удължено до 13 май.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 МАЙ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Честит Атанасовден!


На 18 януари Българската Православна Църква почита Свети Атанасий.

Свети Атанасий е архиепископ на Александрия, известен борец срещу т.нар. арианска ерес. Написва няколко труда, най-известни от които са Слово към езичниците и  Четири слова против арианите.

Според фолклорната традиция, Свети Атанас управлява зимните студове и покровителства животните. Смята се, че зимата си тръгва именно на Атанасовден.

Както беше споменато в материала за Свети Антон, смята се, че Свети Атанас и Свети Антон са братя ковачи и затова са покровители на ковачите и железарите.

Според народната традиция, през дните Антоновден и Атанасовден домакините не трябва да подхващат никаква къщна работа, за да не разсърдят чумата и шарката, понеже освен господар на зимата, Свети Атанас се смята и господар на чумата и други тежки заболявания.

На 18 януари празнуват имен ден Атанас, Атанаска, Анастасия и други.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО