ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит Антоновден!


На 17 януари Българската Православна Църква чества денят на Свети Антоний. Смята се, че Свети Антон е първият монах-отшелник. Той се отказва напълно от светския живот и отива да живее в пустинята в пълна аскеза и молитви.

Но колкото по-аскетично живеел Свети Антоний, толкова повече хора научавали за духовния му подвиг и се стичали към него. Благодарение на Свети Антоний египетската пустиня се напълнила с манастири и аскети-монаси, които водели живот, вдъхновен от живота на светеца.

Във фолклорната традиция е прието да се смята, че Свети Антон и Свети Атанас са братя и работят като ковачи. Според легендата Свети Антон веднъж вдигнал нагорещено желязо директно от огъня без да се изгори - така всички разбрали, че той е човек с необикновени дарби.

Смята се, че Свети Антон предпазва жените от изкушения. „Той играе много голяма роля за равновесието в женската душа” – пише Стоян Райчевски в книгата си „Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия”.

На 17 януари празнуват всички с имена Антон, Антоан, Антонио, Антоанета, Тоня, Андон и други. На 18 януари - Атанасовден - празнуват всички с имена Атанас и Атанаска. Смята се, че това са също празници на ковачите и железарите.

По материали от Регионален исторически музей, Бургас

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа