СЪОБЩЕНИЕ ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ТД "СТРАНДЖА"

!ВНИМАНИЕ: Поради усложнената епидемиологична обстановка, предизвикана от коронавируса Covid-19, българското правителство обяви извънредно положение в страната до 13 април 2020.

В тази връзка ръководството на ТД "Странджа" обявява, че СЕ ОТЛАГАТ ЗА СЛЕД 13 АПРИЛ всички предварително обявени мероприятия.

Напомняме на всички членове на дружеството да спазват указанията на правителството относно борбата с епидемията. Мийте често ръцете си с вода и сапун, избягвайте струпване на хора и пазете дистанция от поне 2 метра.

СЪОБЩЕНИЕ ОТ ЦР НА СТДБ

Предвид взетите извънредни мерки от правителството и с оглед да не допуснем рискове за здравето на участници в нашите мероприятия, тази година ЦР на СТДБ предлага на 26 март – Ден на Тракия, ДА НЕ СЕ ПРОВЕЖДАТ МАСОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ. Представители на ръководствата на СТДБ и на тракийките дружества да положат венци и цветя на паметните места, свързани с тази дата

Уведомяваме всички участници също и за решението с което СЕ ОТЛАГА ЗА ПО-КЪСНА ДАТА Националната инициатива-среща "Завръщане към корените", която трябваше да се проведе на 25.04.2020 г., Ивайловград. За новата дата всички членове на тракийските дружества ще бъдат уведомени допълнително.

ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България.

Честит Антоновден!


На 17 януари Българската Православна Църква чества денят на Свети Антоний. Смята се, че Свети Антон е първият монах-отшелник. Той се отказва напълно от светския живот и отива да живее в пустинята в пълна аскеза и молитви.

Но колкото по-аскетично живеел Свети Антоний, толкова повече хора научавали за духовния му подвиг и се стичали към него. Благодарение на Свети Антоний египетската пустиня се напълнила с манастири и аскети-монаси, които водели живот, вдъхновен от живота на светеца.

Във фолклорната традиция е прието да се смята, че Свети Антон и Свети Атанас са братя и работят като ковачи. Според легендата Свети Антон веднъж вдигнал нагорещено желязо директно от огъня без да се изгори - така всички разбрали, че той е човек с необикновени дарби.

Смята се, че Свети Антон предпазва жените от изкушения. „Той играе много голяма роля за равновесието в женската душа” – пише Стоян Райчевски в книгата си „Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия”.

На 17 януари празнуват всички с имена Антон, Антоан, Антонио, Антоанета, Тоня, Андон и други. На 18 януари - Атанасовден - празнуват всички с имена Атанас и Атанаска. Смята се, че това са също празници на ковачите и железарите.

По материали от Регионален исторически музей, Бургас

НАЙ-ПОПУЛЯРНО