ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ ОТ ТД СТРАНДЖА 2Днес, 29 ноември 2018 г, Тракийско Дружество “Странджа” отбеляза 130-годишнината от кончината на Екзарх Антим I. Паметта на първия български екзарх беше почетена с богослужение в храм Света Богородица, Бургас и с възпоменателна изложба в Етнографски музей, Бургас.

Инициативата бе с вход свободен. Събралите се тракийци бяха приветствани от г-н Стефан Колев, председател на ТД Странджа и г-н Милен Николов, директор на Регионален историческия музей - Бургас. Г-н Николов подари на председателя на Тракийско Дружество “Странджа” специалното издание на “Българските бежанци в Бургас и региона 1878-1945” – сборник с документи, доклади и разкази на тракийски бежанци.

На събитието присъстваха представители от всички 15 секции, образувани към Тракийско Дружество “Странджа”, както и представители на Съюза на Тракийските Дружества в България.

В приветственото си слово г-н Стефан Колев отбеляза: “Водени сме от една кауза – да запазим тракийската памет, да предадем на нашите потомци наследството на тракийските българи, запазено с цената на много болка и сълзи.”

Експозицията в Етнографския музей е подредена с помощта на Иванка Делева, главен уредник на Регионален исторически музей, гр. Бургас.

Пресцентър на ТД “Странджа”

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа