ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

151 години от рождението на Гоце Делчев - реч на Лазар Налбантов

Гоце Делчев

Във връзка с годишнината от рождението на големия родолюбец и революционер, заместник-председателя на Тракийско дружество Странджа - Бургас, народният певец Лазар Налбантов, произнесе реч пред членове на дружеството в офиса на ТД Странджа:

Скъпи тракийци, събрали сме се да почетем 151-вата годишнина от рождението на големия родолюбец Гоце Делчев, който има огромен принос за национално освободителното движение в Македония и Одринска Тракия.

Георги (Гоце) Делчев е роден на 4 февруари 1872 година в град Кукуш, днес град Килкис в Гърция. Още в ученическите си години той обмисля създаването на организацията, която по-късно става известна под името "Български Македоно-Одрински революционни комитети", а след няколко години е преименувана на "Вътрешна македоно-одринска революционна организация".

Решението за създаването на революционната организация е взето след като Берлинския конгрес разпокъсва България и отнема от териториите и Македония и Одринска Тракия.

Гоце Делчев учи в училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Солун, където се запознава с бъдещите революционери Дамян (Даме) Груев, Борис Сарафов, Георги (Гьорче) Петров, Гоце Имов, Гоце Петков, Христо Тенчов. През 1893 Даме Груев д-р Христо Татарчев, Петър Попарсов, Андон Димитров, Иван Хаджиниколов и Христо Батанджиев поставят основите на организацията. По-късно към нея се присъединява Гоце Делчев и става един от ръководителите на БМОРК, чиято основна цел е освобождаването на Македония и Одринска Тракия. Започва изграждането на мрежа от революционни комитети и подготовка за въстание. През 1896 Гоце Делчев взема участие в конгреса на революционната организация и е един от създателите на устава и. Малко след това, в края на 19 век, името на организацията става "Тайна македоно-одринска революционна организация".

В течение на подготовката за въстанието, на 4 май 1903 година, заедно с четата си, Гоце Делчев води сражение в околностите на село Баница, където пада убит едва на 31 години. Самото село е изгорено по време на сражението, там падат убити и други революционери. По това време поетът Пейо Яворов е четник от същата чета и успява да оцелее, като по-късно написва книга за тези събития. Смъртта на Гоце Делчев се приема като голяма загуба за македоно-тракийската кауза.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа