ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

93 години от смъртта на Мара Бунева

 

„Няма по-велика любов от тая да положиш живота си за своите близки. Това е една велика смърт, която е продиктувана от друга по-велика любов – да обичаш своето отечество.“ – архимандрит Борис, който отслужва панихида за Мара Бунева в църквата Св. Спас

На 13 януари 2021 се навършват 93 години от смъртта на Мара Бунева. Тя става героиня на ВМРО, когато се самоубива в Скопие след като застрелва сръбския прокурор Велимир Прелич.

Мара Бунева е родена през 1901 година в град Тетово, сега в Северна Македония. Завършва висше образование в Софийския университет. Брат и Бунев я привлича за член на Вътрешно Македонската Революционна Организация.

В качеството си на член на ВМРО Мара Бунева изпълнява различни задачи. Основна причина за влизането и в редовете на революционната организация е любовта и към поробеното отечество. Главната и задача е да се сближи с прокурора Прелич, който е отговорен за процеса срещу български студенти, членове на Македонската Младежка Тайна Революционна Организация.  Студентите от тази организация са преследвани и подложени на изтезания от хората на Прелич.

Мара Бунева изпълнява смъртната присъда на Велимир Прелич. Заселва се в Скопие близо до къщата на прокурора, сближава се със семейството му и печели доверието му. На 13 януари 1928 година тя застрелва прокурор Прелич на един мост на Вардар, след което се застрелва в гърдите и умира на следващия ден.

Сръбски офицер пристига пръв на мястото на атентата и на въпроса защо е извършила това, Мара Бунева отговаря, че е заради мъченията, извършени над българските студенти и защото обича отечеството си.

Атентатът има широк отзвук в Европа. Френски и австрийски вестници пишат за Мара Бунева, за нейната саможертва и за борбата на българите за национално освобождение. През 1941 година за пръв път се поставя паметна плоча на мястото на убийството на Прелич. В годините след това, чак до наши дни, тази плоча многократно е чупена и отново възстановявана.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа