ТРАКИЙСКО ДРУЖЕСТВО "СТРАНДЖА"
 
 
 
Тракийско дружество "СТРАНДЖА", Бургас е организация на тракийските българи, приемник на дружество "Странджа", основано от Капитан Петко Войвода през 1896 г. Тракийско дружество "СТРАНДЖА" е член на Съюза на Тракийските дружества в България. В дружеството членуват 2018 души.
Почивка в Странджа

Честит празник Ден на народните будители



На 1-ви ноември България чества Денят на народните будители. Фактически това е празник на всички български учители, университетски преподаватели, добросъвестни журналисти, писатели, поети, революционери, възрожденци, книжовници и интелектуални авторитети – всички, които са допринесли и допринасят по някакъв начин за “проглеждането” на нацията, за ограмотяването й, за възраждането на българския дух и съхраняването на българската памет.

Този празник олицетворява стремежът на българите към книжовност и образование, към обучение и разбиране, към натрупване на знания и осмислянето им.

Празникът Ден на народните будители е официално въведен в календара на българските празници от правителството на Александър Стамболийски през 1922 година. Празникът бива честван всяка година от 1923 до 1945, когато е отменен от тоталитарния режим на Българската Комунистическа Партия, за да се омаловажи ролята на книжовниците-възрожденци в историята на България. Честването на Деня на народните будители се възстановява през 1992 година.

НАЙ-ПОПУЛЯРНО

Почивка в Странджа